Intressant info om fibromyalgi

Till Er som orkar läsa!
Väldigt intressant!

ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA

Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad.


Detta är vad som händer med smärtarsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta.


När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad.


Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta.


Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och "skruvar upp volymen" på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker.



ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR

De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen.


Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla.


Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade.



ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI

En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen.


Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att "lägga in en högre växel" för att kunna hantera det som händer.


Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom.


När vi talar om "stress" avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress.



ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI

Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen.


Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar:

•  Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova)

•  Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den

•  Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger)

•  Restless leg syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova)

•  Periodic limb movement disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn



FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL

Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system.  Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker.


Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk.


•  Det är INTE en psykologisk "utbrändhet" eller depression.

•  Det är INTE lathet.

•  Det är INTE gnäll eller simulering.

•  Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota.


Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

Symptom

Fibromyalgi, FM, är en smärtsam, kronisk sjukdom. Huvudsymptomen vid FM är en ständig smärta i vila, som upplevs som uttalad, samt en onormal trötthet. Uttalad smärta är en stressfaktor, och symptom som ofta förknippas med stress är vanliga hos patienter med fibromyalgi. Muskelsmärta påverkar motoriken, och sömnen störs av smärta. Dålig sömn, ständig smärta, och av smärtan framkallad stress, ger trötthet.

Förutom ständig smärta och trötthet kan en eller flera av dessa besvär förekomma vid fibromyalgi:

- Sömnstörningar
- Kraftlöshet
- Yrsel
- Domningar
- Andningsrubbningar
- Urinträngningar
- Hud- och slemhinneproblem
- Dimmig syn
- Koncentrationssvårigheter

- Dåligt balanssinne

- Muskelspasmer

- Häftig ångest

   

- Stelhet
- Huvudvärk
- Tarmbesvär
- Svullnad
- Hjärtrytmrubbningar
- Feberkänsla
- Allergi
- Ljud- och luktkänslighet
- Försämrat närminne

- Smärta i käkarna

- Ländryggssmärta

- "Restless legs" (myrkrypningar)


Kommentarer
Postat av: Jenny Långberg

Fan va bra den va! Stämmer ju till punkt o pricka! Gillade inte sista delen bara. En eller flera besvär.. jag har alla utom 3... jaja, en dag i sänder. Sköt om dig, vännen!



Kram Jenny

2009-05-07 @ 19:36:37
Postat av: Anneli

Jenny: Ja jag säger då det. Livet är fan orättvist ibland, men vad ska man göra? Vad gör du för att minska smärtan? Kram på dig

2009-05-07 @ 21:55:53
Postat av: Sanca

Ja.. usch.. inte kul. Men hjälper inte varmare klimat gumman?

2009-05-08 @ 17:58:36
URL: http://www.metrobloggen.se/sanca
Postat av: Micke

Jag tycket inte om att människor mår fan.

Jag skickar dej en kram istället.

2009-05-08 @ 19:17:20
URL: http://pappamicke.blogg.se/
Postat av: Gunilla

Tjena tjejen,

Mycket bra skrivet det stämmer till punkt och pricka. Denna info borde man lämna till nära och kära samt på jobbet, då kanske de kan förstå än lite bättre. Det syns ju inte på utsidan hur ont man har på insidan.



Saknar dig redan, å alla goa skratt.

//KRAM

2009-05-08 @ 19:37:57
Postat av: Anneli

Sanca: Det tror jag inte. Lr jag vet faktiskt inte. Det är så nytt för mig.



Micke: Du är så snäll, tack och du får en tillbaka =)



Gunilla: Jag saknar dig oxå, men vi ses nästa vecka. Får försöka finna tid, Vi har middag klocjan 17, så det kan jag ju smita ifrån, för vi har inget efter det.

Vilken dag passar Er bäst? Antingen ons, tors lr fre. Men mina föräldrar kommer fre kväll. Kramisar

2009-05-08 @ 20:06:28
URL: http://safiia.blogg.se/
Postat av: Jenny

Försöker ta en dag i sänder. Jag har gått på smärtrehab på ängelholms sjukhus. En liten "kurs" där man lär sig leva med smärtan. Inte låta smärtan ta över, lära sig att försöka ignorera den och samtidigt inse sina begränsningar. Och jag har lärt mig att värktabletterna (tar 50 mg tramadol och 1 alvedon forte 2-3 ggr/dag) är ungefär som kryckor för en som brutit benet. Men det som är svårast att lära sig är ju att även om man har en bra dag så måste man ta det lugnt, annars får man smällen i några dagar efter. Men som sagt en dag i sänder. Sköt om dig! Kram!

2009-05-09 @ 10:12:53
Postat av: Anneli

Jag bad dom i Spenshult att jag också vill gå där i Ängelholm. Sen så ska kuratorn snacka med reumateamet så jag kan fortsätta med samma saker som jag gjort i Spenshult.

Man blir deppig att bara gå hemma utan att göra något och dit vill jag inte trilla tbx. JAg måste aktiveras,haha.

kram!!!

2009-05-09 @ 18:10:10
URL: http://safiia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0