Min insändare i Hd - 16 februari

Att förstå fibromyalginsmärta

Föreställ dig att du planerar ett party och du förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad.
 Detta är vad som händer med smärtarsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. 
  
När smärtsignalerna
når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad.
 Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta.

 
Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och "skruvar upp volymen" på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. 

 

 Fibromyalgin är en smärtsam, kronisk sjukdom. Huvudsymptomen vid fibromyalgin är en ständig smärta i vila, som upplevs som uttalad, samt en onormal trötthet. Uttalad smärta är en stressfaktor, och symptom som ofta förknippas med stress är vanliga hos patienter med fibromyalgi.
 Muskelsmärta påverkar motoriken, och sömnen störs av smärta. Dålig sömn, ständig smärta, och av smärtan framkallad stress, ger trötthet.  Förutom ständig smärta och trötthet kan en eller flera av dessa besvär förekomma vid fibromyalgi:

sömnstörningar, kraftlöshet, yrsel, domningar, andningsrubbningar, urinträngningar, hud- och slemhinneproblem och dimmig syn.


Det kan även vara
koncentrationssvårigheter, dåligt balanssinne, muskelspasmer, häftig ångest, stelhet, huvudvärk, tarmbesvär och svullnad.
 Eller kan det vara hjärtrytmrubbningar, feberkänsla, allergi, ljud- och luktkänslighet, försämrat närminne, smärta i käkarna, ländryggssmärta och "Restless legs" (myrkrypningar).


Anneli Nööjd
Munka-Ljungby


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0