Supergoda lussekatter
För ca 40 st
Ingredienser
175 gram smör
50 gram jäst
1 gram saffran
Häll mjölken och värm upp till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en degbunke och lös upp med lite av vätskan, rör tills den är helt upplöst.
Tillsätt resten av vätska, salt, socker, saffran och ägg.
Arbeta med maskin eller förhand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter.
Lägg plastfolie och låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med så lite mjöl som möjligt.
Dela degen i 30-40 bitar och rulla och forma till lussekatter.
Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek i 20-30 minuter.
Tryck ner russinen i lussekatterna och pensla med väl uppvispad ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter med 275 grader.
Låt dom svalna på galler under bakduk.
Fotot är privat.
Recptet har jag hittat inne på www.matklubben.se och tillhör a8med
Ingredienser
175 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram saffran
1,5-2 dl socker
0,5 tesked salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
Russin
Ägg till pensling
Gör så här
Smält smöret
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
Russin
Ägg till pensling
Gör så här
Smält smöret
Häll mjölken och värm upp till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en degbunke och lös upp med lite av vätskan, rör tills den är helt upplöst.
Tillsätt resten av vätska, salt, socker, saffran och ägg.
Arbeta med maskin eller förhand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter.
Lägg plastfolie och låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med så lite mjöl som möjligt.
Dela degen i 30-40 bitar och rulla och forma till lussekatter.
Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek i 20-30 minuter.
Tryck ner russinen i lussekatterna och pensla med väl uppvispad ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter med 275 grader.
Låt dom svalna på galler under bakduk.
Fotot är privat.
Recptet har jag hittat inne på www.matklubben.se och tillhör a8med
Kommentarer
Trackback