Supergoda lussekatter

För ca 40 st

Ingredienser

175 gram smör

5 dl mjölk

50 gram jäst

1 gram saffran
1,5-2 dl socker
0,5 tesked salt

1 ägg

14-15 dl vetemjöl

Russin

Ägg till pensling


Gör så här

Smält smöret

Häll mjölken och värm upp till 37 grader (fingervarmt)

Smula jästen i en degbunke och lös upp med lite av vätskan, rör tills den är helt upplöst.

Tillsätt resten av vätska, salt, socker, saffran och ägg.

Arbeta med maskin eller förhand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter.

Lägg plastfolie och låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med så lite mjöl som möjligt.

Dela degen i 30-40 bitar och rulla och forma till lussekatter.

Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek i 20-30 minuter.

Tryck ner russinen i lussekatterna och pensla med väl uppvispad ägg.

Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter med 275 grader.

Låt dom svalna på galler under bakduk.


Fotot är privat. 


Recptet har jag hittat inne på www.matklubben.se och tillhör a8med

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0