Ko-operation TanzaniaHela Världen, Svenska Kyrkans internationella verksamhet, stöder Evangelisk-lutherska kyrkans Ko-kalvprojekt i Tanzania. Det går ut på att grupper av fattiga familjer får låna varsin dräktig kviga, lämna i från sig två kalvar enligt noggranna planer och sedan behålla korna för att använda mjölken till hushållen, sälja överskottet och på så sätt tjäna pengar. Den genomsnittliga mjölkproduktionen för en ko är 10–16 liter per dag och en liter mjölk säljs för cirka tre kronor.

Eftersom kvinnan i familjen får ansvar för den viktiga inkomstkälla som kon innebär, ökar också hennes status. I projektet ingår det även utbildning i jordbruksteknik, hållbart jordbruk och modern djurhållning. 13 dagars utbildning för en bonde kostar 1 400 kronor och utbildningsmaterial kostar 40 kronor per person.

Krav ställs på familjerna att de ska bygga ett skjul med ordentligt tak till skydd mot sol och regn och en inhägnad. Kon ska utfodras med färskt gräs eller hö. 

Tjurkalvarna säljs och de pengarna används inom gruppen för att bland annat bekosta kornas  veterinärvård, mediciner och vaccinationer mot fästingburna sjukdomar.

Representanter från myndigheter och kommunala husdjurskonsulenter gör noggranna kontroller att djuren vårdas väl, att uppgjorda planer följs och upphandlingar, transporter mm fungerar som avtalats.  

Trycket på projektet är enormt. Många har insett vilken förbättring i levnadsstandard en ko innebär. Framför allt betyder det inkomst och ett bra livsmedel och i de allra flesta fallen prioriterar familjerna att använda pengarna till att barnen får utbildning. Många personer är driftiga entreprenörer, pengarna från kon blir till startskott för att  utveckla företag, andra nöjer sig med den förbättring av levandsstandard som en ko innebär. De allra fattigaste familjerna får möjlighet att låna en get. De är mer lättskötta än kor och får killingar två gånger om året.

Bygden kring Munka Ljungby är rik på kor, både för mjölk- och köttproduktion och många församlingsbor har på något vis anknytning och intresse av kor och därför fann vi detta tema lämpligt för församlingen att engagera sig i. Under vintern och våren kommer vi att samla in pengar till inköp av kvigor. Tanken är att vårt arbete och våra aktiviteter ska sträcka sig över gränserna och engagera församlingsbor i olika grupper och åldrar där ko-temat går som en röd (eller svartvit!) linje.

Hittills har pengar kommit in genom lotterier, kollekter, försäljning av fika i samband med gudstjänster samt insamling på en församlingsafton i Össjö där Eva Thorén och Karna Pommer berättade om kor i trakten i nutid och dåtid.

Gudstjänster riktade både till barn och vuxna är planerade, troligen dyker ko-mpisar som Mamma Mu och Kalvin upp på ett horn(!) vid något tillfälle, muusik med vallhorn, kobjällror och ko-raler lär det bli. Barnverksamheten kommer förstås också att präglas av temat, och vi tror att konfirmanderna kommer att se det som en utmaning att nappa på.

På olika sätt kommer vi under den här perioden att regelbundet redovisa hur mycket pengar vi samlat in och hur många kvigor det blir för dem. En kviga kostar ca 3500 kr.

För alla som har idéer och vill engagera sig på ett eller annat vis, enskilda eller organisationer, är det bara att hänga på!

Lev i muu-et och lyssna efter muu-siken i tillvaron under våren!

Vill du stödja Ko-operation Tanzania?

Då går det bra att sätta in pengar på vårt plusgiro:
Pg 11 07 56-4 Svenska Kyrkan Munka Ljungby

Märk betalningen
”Kosing”


Resultat hitintills: 44 927 kr=nästan 13 st kossorKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0